Oppilaiden kommentteja: laulu & piano

Laulu:

“Viime vuonna työttömäksi jäämisen jälkeen jäin joka päivä kotiin surullisena ja vihaisena.
Sitten vanhempani kehottivat minua aloittamaan uuden harrastuksen, jonka he lupautuivat maksamaan.
Lapsesta lähtien olen ollut kiinnostunut pop-laulamisesta. Siksi päätin mennä Elizabeth Musiikkikouluun oppimaan diplomilaulunopettaja sekä laulun lehtori Elizabeth Renin johdolla.

Laulutunneilla Elizabeth kertoi että pop/jazz-laulaminen ei perustu kurkulla laulamiseen. Jos haluat oppia laulamaan
pop/jazz-lauluja hyvin ja hyvätasoisesti, sinun tulee myös osata tekniikkaa, koska ilman tarpeeksi hyvää laulutekniikkaa et laula mitään hyvin.

Elizabeth on hyvin taitava, rento ja kannustava opettaja. Kun kokeilin kaikenlaisia erilaisia laulutekniikoita, hän selitti aina ensin tekniikan teorian ja miten se tehdään, sen jälkeen lauloi esimerkin minulle, antaen minun kuunnella kuinka sen
tulisi mennä. Sitten hän kannusti koko ajan “sinä pystyt siihen!”, ja hiukan edistyttyäni tekniikassa hän kevyesti taputti minulle ja sanoi “erittäin hyvä”. Opettajan kannustus lisäsi itseluottamustani, ja koko opetus on yksilöllistä sekä rentoa.

Tämän vuoden alussa sain töitä Helsingistä ja muutin sinne. En halua luopua harrastuksestani, joten hain Helsingin konservatorioon pop/jazz-linjalle ja pääsin helposti sisään. Tunnen olleeni onnekas, koska Elizabeth oli ensimmäinen laulunopettajani. On hänen huipputason tekniikan opetuksensa ansiota, jotta voin nyt jatko-opiskella Helsingin konservatoriossa.”

– Timo R.


“Aloitin lauluharrastukseni toisessa yksityisessä musiikkikoulussa Turussa ennen kuin tulin Elizabeth Musiikkikouluun, jossa entinen laulunopettajani koulutustaso oli ammattikorkeakoulun musiikkipedagogi (Laulupedagogi AMK). Opiskelin siellä yli vuoden, jonka jälkeen lopetin.

Yli puolen vuoden tauon jälkeen tahdoin opiskella laulua jälleen. Netistä löysin Elizabeth Musiikkikoulun ja päätin kokeilla sitä.
Kun aloitin opiskelut Elizabethin kanssa, ymmärsin kuinka hengitystekniikkani ei ollut kunnossa. Laulaessani käytin kurkkuani, jolloin kurkkuni oli liian tiukka, liian kiinni ja väärässä asennossa, eli äänihuulteni liikkeen tekniikka oli vääränlainen. En tiennyt mitä olivat ääniasento, resonanssi ja korkean äänen tekniikka ja miten ne tehdään. Minun täytyi aloittaa opiskelu nollasta, ja samalla piti poistaa vanha väärä tapani laulaa, mikä oli todella vaikeaa. Opettaja sanoi, että menee yleensä 1-2 vuotta korjata ja poistaa vanha väärä tapa.

Onneksi tulin Elizabeth Musiikkikouluun jossa saan musiikki-yliopistosta pääaineena laulu valmistuneen ammattitaitoisen laulunopettajan opetusta. Elizabeth on todella hyvä opettaja, joka tuntee kaikki laulutekniset kikat. Nyt hän opettaa minua kärsivällisesti vaihe kerrallaan, ja toivon että jonain päivänä laulutekniikkani on kunnossa.

Lopuksi haluaisin sanoa että kun valitset laulunopettajaa, valitse harkiten ja tarkista opettajan koulutus, älä tuhlaa rahojasi.”

– Laura A.


“Jonkin aikaa sitten kun aloitin laulun opiskelun toisen opettajan kanssa, hän oli koulutukseltaan musiikin maisteri, mutta pääaineena oli musiikkikasvatus, semmonen peruskoulun musiikinopettajan koulutus. Koska se ei ollut ammattilaisen laulunkoulutus ja hänen pääaineensa ei ollut laulu, joten hänellä oli laulunopintoja aika vähän ja eikä niissä paljoa menty asiaan syvälle. Hän ei tiennyt mitä olivat ääniasento, resonanssi, korkean äänen tekniikka ja miten ne tehdään, joten opetus ei ollut ammattitasoista. En saanut muutenkaan laulutekniikan opetusta koko opiskelun aikana.

Sitten löysin Elizabeth Musiikkikoulun, ja ensimmäisestä oppitunnista alkaen olen oppinut ammattilaisen laulutekniikan, ja sen jälkeen laulutekniikani on kehittynyt jatkuvasti.

Kokemukseni perusteella jos haluat oppia laulua, on parempi tulla Elizabeth Musiikkikouluun jotta saat heti alusta lähtien oikeaa laulutekniikan opetusta ja ammattitaitoista opetusta. Epäammattimaisen ja väärän laulutekniikan korjaaminen on hyvin vaikeaa, joten ei kannata tehdä niin kuin minä ja tuhlata rahaa ja aikaa.”

– Hanna J.


“Kokemus Elizabethin tunneilta oli joka tunnin jälkeen hyvinkin mieluisa. Päätin ottaa häneen alussa yhteyttä kehittääkseni klassista tekniikkaa ja luodakseni omalle laululleni terveempää, rennompaa pohjaa. Opettajana Elizabeth on mukava ja hyvinkin ammattitaitoinen: tunnit seuraavat selkeää, ripeää linjaa, muttei opetus tunnu missään kohdassa puuduttavalta tai epämieluisalta. Suosittelen hänen opetustaan suuresti kenelle tahansa, jonka mielessä on laulutekniikan hiominen.”

– Timi T.


“Ennen kuin tulin Elizabeth Musiikkikouluun, olin käynyt kaksi vuotta pop-jazz-laulutunneilla, ja entinen laulunopettajani oli valmistunut konservatoriosta. Hän ei ymmärtänyt melkein mitään tekniikasta eikä hän juurikaan osannut opettaa.

Aloitettuani Elizabeth Musiikkikoulussa ymmärsin että olin oppinut edelliseltä laulunopettajaltani vain
kurkkulaulua, ja että hengitystekniikkani sekä laulutekniikka puuttuivat lähes kokonaan. Varsinkin laulaessani korkeita ääniä käytin kurkkuani huutamiseen, koska en osannut korkean äänen tekniikkaa. Elizabethin laulutunneilla vanha väärä tapa ja oikea laulutekniikka tappelevat koko ajan, mikä on todella ärsyttävää. Jos aloitit väärin, myöhemmin on vaikea korjata.

Onneksi Elizabethin opetus on hyvin ammattimaista. Olen oppinut paljon sellaista laulutekniikasta, josta
en ollut aiemmin edes kuullutkaan. Koen että olen kehittynyt oppitunti kerrallaan.

Kokemuksestani opin kuinka tärkea opettajan koulutus on! Väärätä laulunopettajalta et opi mitään paitsi vääriä tapoja ja tuhlaat rahasi.”

– Heli L.


“Olen laulanut kuorossa muutaman vuoden ajan. Kysyin kuoronjohtajalta mistä löydän hyvän laulunopettajan Turusta? Kuoronjohtaja suositteli minulle Elizabeth Musiikkikoulua.

Ennen en tiennyt mitään laulutekniikasta ja en osannut laulaa korkeita ääniä, pelkäsin aina edes kokeilla. Elizabeth on erittäin hyvä selittämään korkean äänen muodostamisen tekniikasta ja hän antaa esimerkkejä koko ajan ja antaa minun kokeilla kunnes saavutan korkean äänen oikealla tekniikalla. Nyt osaan laulaa “O sole mio” alkuperäisellä ääniavaimella, ja olen nauttinut korkeiden äänien laulamisesta.

Olen kiitollinen Elizabethin ammattimaisesta opetuksesta.”

– Arto K.


“Aikaisemmin opiskelin pop-laulamista yksityisessä musiikkikoulussa vuoden ajan. Tässä koulussa opettaja tahtoi minun laulavan YouTube-videoiden tahtiin uudestaan ja uudestaan, enkä oppinut yhtään tekniikkaa. Vuoden aikana en kehittynyt ollenkaan.

Sen jälkeen tulin Elizabeth Musiikkikouluun, ja kuulin heti opettajalta että laulan kurkkuäänellä sekä että en osaa oikeaa hengitystekniikkaa. Tämän vuoksi väsyin nopeasti kun lauloin ja ääneni särkyi. Opettaja sanoi että ensin pitää työskennellä kovaa että kurkkuäänestä päästään eroon ja että tekniikka kehittyy.

Opettajan teknisellä opastuksella osaan nyt laulaa oikealla tavalla. Kurkkuääni on kadonnut, voin laulaa useita tunteja ilman että kurkkuni kipeytyy ja ääneni särkyy, ääneni on kirkas ja voimakas, ja siinä on aika paljon resonanssia. Yllän helposti korkeisiin ääniin, nyt pääsen jo korkeaan C:hen (kolmen C:n).

Uskon että tämä on parasta laulunopetusta mitä voin saada Turussa. Opetus on täällä korkean ammattitaitoista, laulutunnit ovat korkealaatuisia sekä upea opettaja.”

– Anni T.


“Olen 17-vuotias tyttö. Isäni työn takia jouduimme muuttamaan tänä vuonna Yhdysvaltoihin, mutta sitä ennen opiskelin klassista laulua Suomessa Elizabeth Renin johdolla. Amerikkaan saapumisen jälkeen pääsin paikalliseen konservatorioon jatkamaan laulu-harrastustani Elizabethin opetuksen ja pääsykokeeseen valmennuksen ansiosta.

Laulun opiskeluni ovat menneet hyvin Yhdysvalloissa. Uusi laulunopettajani on sanonut minulle että minulla oli todella ammattitaitoinen opettaja Suomessa, koska laulutekniikkani, ilmaisuni sekä esiintymistaitoni ovat kaikki erinomaisia.

Kiitos paljon Elizabeth!”

– Ida J.


“Harrastin lapsena kymmenen vuotta kuorolaulua täysin väärällä tekniikalla, kunnes vanheneminen lopulta vei lauluääneni ja -intoni. Pitkän tauon jälkeen uskoin, etten enää koskaan saisi kiinni laulamisesta. Musiikkikoulu Elizabethissa olen oppinut oikean laulu- ja hengitystekniikan, ja ääneni on jälleen elpynyt.

Opetus on erittäin pätevää ja perusteellista. Harjoitukset ovat haastavia, mutta kannustava ja yksityiskohtainen opetus auttaa ylittämään rajoja, joita olen aiemmin pitänyt mahdottomina. Kaiken kaikkiaan Musiikkikoulu Elizabeth on parasta ja kivointa laulunopetusta, jossa olen ollut.”

– Otto R.


“Aloitin pop-laulamisen opiskelun Elizabeth Musiikkikoulussa, koska halusin aloittaa uuden harrastuksen. En osannut mitään, joten opettaja aloitti opettamiseni perustekniikoista. Ensimmäisellä tunnilla opettaja sanoi ettei kurkkua painamalla voi laulaa, vaan resonanssilla äänestä tulee isompi, kirkkaampi ja voimakkaampi; ilman resonanssia ääni on ääni, mutta se ei ole oikea lauluääni. Laulutunnilla Elizabeth on kärsivällisesti korjannut jokaisen tekniikan epätäydellisen äänen laulussani selittämällä ja antamalla esimerkkejä kuinka sen tulisi kuulua. Paljon laulutekniikan harjoittelun jälkeen tunnen kuinka resonanssi soi, ja lauluääneni on muuttunut täysin erilaiseksi kuin aiemmin; nyt minulla on koulutettu, eheä ja kirkas lauluääni. Olen nauttinut opiskelustani, sillä Elizabethin avulla laulamaan opettelu on mielenkiintoista ja helppoa.”

– Jari L.


“Elizabethin musiikkikoulussa opetus on korkealaatuista. Opettaja on positiivinen, kärsivällinen ja kannustava, mutta myös tarkka ja hyvällä tavalla vaativa. Erilaiset tekniikkaharjoitukset ovat isossa roolissa laulutunnilla, mikä on minusta hyödyllistä, mutta sen lisäksi harjoitellaan myös ilmaisua. Olen kehittynyt mielestäni paljon.”

– Ilona S.


“Korkean ammattitaitoinen opettaja, jolta olen saanut todella korkealaatuista laulunopetusta.

Opettaja on mukava ja kärsivällinen, antaa jatkuvasti esimerkkejä sekä opettaa paljon tekniikkaa.
Opetus on erittäin ammattimaista ja korkeatasoista.
Sinulla ei tarvitse olla hyvää lauluääntä, eikä tarvitse hävetä vaikka et osaisikaan laulaa, sillä
opettaja aloittaa opetuksen perustekniikasta ja siitä pikkuhiljaa edetään korkeampiin tekniikoihin.
Tämän lisäksi hän antaa musiikki-ilmaisun opetusta sekä vinkkejä esiintymistaidosta.

Kiva ja kaunis opetustila sekä yksilöllinen opetus :)”

– Anu S.


“Jos et ole koskaan käynyt laulun yksityistunneilla ja etsit hyvää laulunopettajaa, suosittelen että kokeilet Elizabeth Musiikkikoulun tunteja.
Täällä opetus on minusta parhainta ja korkealaatuisinta Turussa. Lisäksi opettaja on mukava.”

– Toni V.


“Sijaintina musiikkikoulu on hyvällä paikalla. Laulutunneille on mukava tulla ja laulunopetus on kannustavaa sekä motivoivaa. Elizabeth osaa loistavasti kuvailemalla ja näyttämällä opettaa miten saan äänen muodostumaan oikein ja opeteltua oikean hengitystekniikan.
Harjoitukset ovat monipuolisia ja haastavia. On ilo kun on löytänyt hyvän musiikkikoulun ja ihanan harrastuksen!”

– Miia M.


“Kun pohjalta harrastuksen aloittaa, on tärkeää kokea opettajan taholta kannustavaa ja rohkaisevaa otetta, sellaista olen kokenut laulutunneillani.

Tunneille on ollut mukava tulla vaikka arviot omista taidoista eivät ole kummoiset, opettajan ystävällinen ja huomioiva ote auttaa kovasti asiassa.

Tunnit ovat olleet tiukkoja ja työntäyteisiä, pidän sellaisista työtavoista, vaikka kysymys on harrastuksesta.”

– Rami O.


“Olen aina tykännyt laulaa karaokea. Halusin oppia siinä paremmaksi, joten menin Elizabeth Musiikkikouluun. Opin laulutekniikkaa ja lauluharjoitusten kautta opin miten helposti pääsee korkeisiin ääniin. Kaikki sanovat nyt että ääneni kuulostaa lähes ammattilaiselta. Olen todella tyytyväinen opettajan laulunopetukseen. Suosittelen lämpimästi!”

– Noora H.


Elizabeth Musiikkikoulu on parasta ja kivointa laulunopetusta, jossa olen ollut. Opetus täällä on korkean ammattitaitoista, laulutunnit ovat korkealaatuisia sekä opettaja on upea. Uskon että tämä on parasta laulunopetusta mitä voin saada Turussa.”

– Tommi P.


“Turun ykköspaikka oppia laulua!”

– Minna Y.


“Thank you Elizabeth very much for your excellent singing lessons!”

– Laura K, lääketieteen opiskelija.


“Paras laulunopetus Turussa!”

– Linda T.


“Kiitos ihanista laulutunneista!”

– Päivi T.


“Turun parhaat laulutunnit ja lauluryhmät!”

– Jenni A.


“Kiitos hyvästä ja kärsivällisestä laulunopetuksesta.”

– Silja N. 12.2022


“Paljon kiitoksia kannustavasta ja ammattitaitoisesta opetuksesta. Olet tosi huippu opettaja!”

– Silja N. 20.12.2023


Piano:

“Ennen kuin tulin Elizabeth Musiikkikouluun, olin opiskellut pianonsoittoa toisen opettajan kanssa kolme vuotta. Edellinen opettaja ei opettanut yhtään tekniikkaa, hän antoi minun vain soittaa pianokappaletta. Koska opetuksessa ei ollut yhtään tekniikkaa, tuntui etten edisty ollenkaan pianonsoitossa.

Sitten päätin vaihtaa opettajaa ja tulin Elizabeth Musiikkikouluun. Täällä olen oppinut että tekniikan oppiminen on kaikkein tärkeintä. Opettaja kertoi minulle, että ilman tarpeeksi hyvää pianotekniikkaa et soita mitään hyvin, ja ilman tekniikkaa voit oppia soittamaan yhden kappaleen, mutta seuraavaa kappaletta et enää osaa. Mutta jos sinulla on hyvä tekniikka, voit soittaa ihan mitä haluat, huolimatta sen vaikeudesta.

Saatuani saksalaisen koulukunnan pianonsoiton tekniikanopetusta Elizabeth Musiikkikoulussa, pianonsoittoni on kehittynyt todella paljon. Voin helposti soittaa haluamani pianokappaleet. Opettaja kiinnittää tekniikan lisäksi paljon huomiota musiikki-ilmaisuun. Opettaja sanoi että ollakseen hyvä pianisti tarvitsee sekä tekniikkaa että ilmaisua.

Joten Elizabeth Musiikkikoulu on todella hyvä paikka oppia pianonsoittoa. Täällä saa ammattilaistason koulutusta; opetuksen laatu ja taso ovat korkeat. ”

– Johanna A.


“Muutama vuosi sitten aloitin pianonsoiton opiskelun toisen opettajan kanssa. Hänen opetuksensa ei ollut ammattitasoista, joten opin väärän pianonsoiton tekniikan. Soitin kymmenen sormea suorina ja lisäksi en saanut muutenkaan paljoa tekniikan opetusta. Tämän takia pidin pitkän tauon pianonsoiton opiskelussa.

Monen vuoden jälkeen päätin taas ottaa haasteen vastaan ja aloitin piano-opinnot uudestaan. Löysin netistä Elizabeth Musiikkikoulun, ja ensimmäisellä oppitunnilla opettaja osoitti minulle kaikki aiemmin oppimani väärät tekniikat. Hän sanoi että ensin meidän pitää poistaa väärät tekniikat, ja korvata ne oikealla tekniikalla. Koska soitin sormet suorina, en voinut soittaa nopeasti ja väärän pianonkoskettimien kosketustavan vuoksi äänenlaatu oli heikko ja huono.

Lopulta 1,5 vuoden jälkeen olen päässyt eroon väärästä tekniikasta, ja pianonsoiton tekniikkani on kehittynyt jatkuvasti. Voin lisäksi soittaa paljon nopeammin kuin aiemmin ja äänenlaatu on eheä sekä vahva.

Kokemukseni perusteella jos haluat oppia pianonsoittoa, on parempi tulla Elizabeth Musiikkikouluun jotta saat heti alusta lähtien oikean pianotekniikan opetusta ja ammattitaitoista opetusta. Väärän tekniikan korjaaminen on hyvin vaikeaa, joten ei kannata tehdä niin kuin minä ;)”

– Nea M.


“Aloitin pianonsoiton opiskelut puoli vuotta sitten Elizabeth Musiikkikoulussa. Ennen tänne tulemista en tiennyt mitään pianonsoitosta. Olin hiukan hermostunut pystynkö seuraamaan opetusta. Itse asiassa hermoiluni oli aivan turhaa. Opettaja oli kärsivällinen ja mukava sekä aloitti ihan pianonsoiton tekniikan alkeista.

Siitä lähtien olen tykännyt tulla jokaiselle oppitunnille ja pianonsoiton taitoni on kehittynyt paljon. Kosketukseni on teknisesti oikeaoppinen, joten soitinääneni on hyvälaatuinen. Olen soittanut monia saksalaisia pianonsoiton teknisiä harjoituksia ja monia pianokappaleita.

Olen iloinen että saan aloittelijana ammattitason opetusta, sillä vaikka tämä onkin vain harrastukseni, tahdon silti oppia kunnon soittotekniikkaa.”

– Sini K.


“Aloin opiskella Elizabeth Musiikkikoulussa pianonsoittoa muutama kuukausi sitten.
Tahdoin toteuttaa lapsuuteni haaveen. Katselin kauan monia pianokouluja ennen kuin tulin tänne, enkä ole katunut.
Täällä opettaja ottaa huomioon lähtötasosi ja kiinnittää huomiota oikeanlaisen soittotekniikan opettamiseen. Kaikki lähtee aivan perusteista, ja opettaja on kärsivällinen. Opetus on saksalaisen laadukasta ja pianotunnit ovat kivan rentoja.”

– Isabella K.


“On kiva tulla pianotunnille joka viikko. Ja joku päivä minä haluan myös soittaa Beethovenin “Fur Elise”.”

– Annina V. 9 v.


“Pianonopettaja on mukava, soitamme Elefanttimarssin yhdessä, se on hauskaa!”

– Ville T. 6 v.


“Tehokkain pianotunti millä olen ollut!”

– Kaisa A.


“Paras pianokoulu Turussa!”

– Laura H.